Skip to main content

Trije odločilni dejavniki pri izbiri toplotne črpalke

Vgradnja toplotne črpalke je dolgoročna investicija. Nanjo se lahko zanesete, da bo zagotavljala udobno bivalno klimo ob največjih možnih prihrankih. Leto za letom, dan za dnem. Ko izbirate toplotno črpalko je pomembno razumeti osnove. V nekaj odstavkih vam bomo predstavili tri področja, ki jih je potrebno poznati, da bi sprejeli pravilno odločitev.

1. Letna učinkovitost

COP – učinkovitost v specifičnih delovnih pogojih

Kot kupec morate biti informirani o učinkovitosti toplotne črpalke. Večina proizvajalcev predstavlja podatek o trenutni učinkovitosti “COP”. Skladno s standardi je izdelana ocena zmogljivosti toplotne črpalke v smislu razmerja med proizvedeno toploto in porabljeno električno energijo. Če ima toplotna črpalka COP 4, to pomeni, da proizvede štiri-krat več energije, kot jo potroši. Torej je tri četrtine energije pridobljene iz okolja.

Bodite pozorni, kadar primerjate vrednosti

Pomembno je, da ste pri primerjanju učinkovitosti pozorni na pogoje merjenja. Podatki o učinkovitosti COP, ki ne vključujejo vseh dejavnikov in porabnikov (obtočne črpalke, ventilator, odtaljevanje), lahko prikazujejo na videz zelo dobre vrednosti. Merjenje učinkovitosti naj ne bi bilo izvedeno tako, da podpira le dobro prodajo izdelka. Investitorju naj bi prikazalo realno sliko o učinkovitosti toplotne črpalke, skozi daljše obdobje.

Letna učinkovitost – pravo merilo

Resnično učinkovitost toplotne črpalke je zelo natančno prikazana skozi letni faktor učinkovitosti “SPF”. Ta vključuje celo leto, vključno s toplimi in tudi najhladnejšimi obdobji, kot tudi pripravo tople sanitarne vode skozi celo leto. Drugi dejavniki, ki vplivajo na rezultat, so npr. velikost objekta, geografska lokacija, pravilnost dimenzioniranja toplotne črpalke, število stanovalcev in njihove bivanjske navade.

!

Nekateri proizvajalci toplotnih črpalk navajajo podatek o učinkovitosti COP pri pogojih, ki odražajo npr. topel pomladni dan sredi aprila. Takšen podatek vam ne daje realne slike o učinkovitosti toplotne črpalke. Mnogo bolj natančno je meriti učinkovitost skozi celo leto. 
Dober način, da spoznate razliko med COP in SPF: COP je podoben porabi goriva pri avtomobilu pri določenih pogojih, npr. 72km/h pri 2.000 obratih/minuto, medtem ko letna učinkovitost SPF odraža povprečno porabo avtomobila pri različnih hitrostih in obratih motorja, skozi celo leto.

2. Priprava tople sanitarne vode

V celem letu porabimo za pripravo tople sanitarne vode v povprečju 20% ali več energije. Razpoložljivost tople vode mora zadovoljevati potrebe celotnega gospodinjstva, torej je pomembno izbrati toplotno črpalko, ki je zmožna tega. Medtem, ko naša potreba po sanitarni vodi narašča, domovi pa so vse bolje izolirani, predstavlja poraba energije za pripravo tople vode vse večji delež v celoletni bilanci. Zato je vse bolj pomembno, da je topla voda proizvedena z najvišjo možno povprečno letno učinkovitostjo. Istočasno pa se mora grelnik tople vode po iztočeni količini kar se da hitro regenerirati na visoko temperatura, da uporabniku zagotovi udobje. Prav tako je pomembno, da ima toplotna črpalka sistem, ki zmanjšuje tveganje razvoja bakterije legionele v vodi.

  • Dobra toplotna črpalka za sanitarno vodo naj bi proizvedla dovolj tople vode in obenem ohranila visoko letno učinkovitost sistema. (najmanjši možni stroški)
  • Bolj, kot je pomembna visoka temperatura vode v grelniku, je pomembno, da se voda kar se da hitro ponovno ogreje na želeno temperaturo.

3. Reference

Kadar investirate v novi ogrevalni sistem, je pred odločitvijo pomembno preučiti tudi ponudnika sistema. Pomembno je, da preverite njegove reference. Ali je že reševal objekte, s podobnimi karakteristikami, kot je vaš, kako so obstoječi uporabniki zadovoljni z delovanjem sistema, izvedbo del, tehnično podporo in servisom. Ter nenazadnje, kakšne rezultate v smislu učinkovitosti so podobni sistemi dosegli. Na ta način si boste, kot investitor ustvarili realno sliko o ponudniku, sistemski rešitvi in o vseh dejavnikih, ki so za vas pomembni. Naše reference, si lahko ogledate tukaj .

Thermia – varna investicija

Ker je vgradnja toplotne črpalke dolgoročna investicija, ki mora zagotoviti udobno bivanje in obenem maksimalni prihranek energije, vsaj prihodnjih dvajset let. Toplotna črpalka Thermia izpolnjuje vse te zahteve in za to ne potrebuje posebne pozornosti.

Kadar izberete sistemsko rešitev Thermia, dobite več kot le toplotno črpalko. Pred 40 leti, je Thermia proizvedla prvo toplotno črpalko z integriranim ogrevanjem tople vode na svetu in vse od takrat poskuša biti več kot le proizvajalec toplotnih črpalk. Thermia je pionir in tehnološki vodja na evropskem trgu. Kot uporabnik toplotne črpalke Thermia lahko pričakujete najvišje možne prihranke, strokovno tehnično podporo, zanesljiv občutek varnosti v vedno toplem in udobnem dom.

Tehnologija za najvišjo letno učinkovitost

Da bi zagotovili maksimalno zmogljivost in funkcionalnost, je Thermia razvila številne tehnologije, ki prispevajo k povečanju letnega grelnega števila, udobja, zanesljivosti in prihranka stroškov.

Krmilnik za optimalno delovanje

Krmilni sistem koordinira različne dele ogrevalnega sistema, da zagotavlja najboljšo notranjo klimo, in dovolj tople vode ob najnižji možni porabi energije. Krmilnik prav tako upravlja z dodatnimi funkcijami, kot je ogrevanje bazena, hlajenje ipd. Thermia je razvila krmilnik, ki upravlja s toploto neposredno pri samem viru, namesto šele v ogrevalnem sistemu. Tovrstno krmiljenje se imenuje plavajoča kondenzacija , omogoča pa do 15% prihranka energije v primerjavi s tradicionalnimi tehnologijami.

Odtaljevanje na zahtevo

Zunanja enota zračne toplotne črpalke zahteva pri nizkih zunanjih temperaturah zagotovljen pretok zraka skozi lamele izmenjevalca. Thermia je razvila tehnologijo odtaljevanja, ki deluje samo, kadar je potrebno in natanko tako dolgo, kot je potrebno. Odtaljevanje na zahtevo bistveno izboljša učinkovitost sistema in omogoča dodatne prihranke.

Topolotna črpalka zrak voda.

Optimum tehnologija omogoča najvišjo letno učinkovitost

Optimum tehnologija zagotavlja idealne pogoje delovanja v vsakem trenutku. To pomeni maksimalno učinkovitost in minimalno porabo energije, sekundo za sekundo. Thermia uporablja v svojih sistemih elektronsko prilagodljive črpalke, ventilatorje in ekspanzijske ventile, ki kontrolirajo delta T v ogrevalnem in hladilnem sistemu, v zemeljskem kolektorju, pri ogrevanju tople vode ipd. Temperaturna razlika pri ogrevanju objekta je tako konstantno 8°C, pri ogrevanju tople vode tudi preko 30°C, kar omogoča hitro ogrevanje tople vode, na strani vira (zemeljski kolektor, zunanji zrak) pa 3°C, kar zagotovi vedno visok izkoristek in maksimalni izplen energije v danih pogojih.

Učinkovit spiralni kompresor

V srcu toplotne črpalke Thermia je namensko razvit spiralni (Scroll) komrpressor. Njegova unikatna lastnost je visoka učinkovitost, tudi v primeru ogrevanja na temperature, višje od 55°C. Velika prednost je tudi v tem, da vsebuje manj premičnih delov od konvencionalnega kompresorja. To pomeni manjšo hrupnost in daljšo življenjsko dobo, predvsem pa konstantno učinkovitost skozi celotno življenjsko dobo sistema.

Thermia je optimalna rešitev za tipičen slovenski dom

Toplotne črpalke Thermia se leto za letom, zimo za zimo, uspešno dokazujejo kot primerna rešitev ogrevanja na slovenskih tleh. Odkar je Thermia prisotna v Sloveniji, je bilo vgrajenih mnogo sistemov, tudi na zelo zahtevnih lokacijah, od Planice do Babnega polja, pa vse do Lendave. Beležimo odlične rezultate,  tako v novogradnjah z nizko-temperaturnim talnim ogrevanjem, kot tudi v objektih starejše gradnje, nekaj celo v hišah brez toplotne izolacije na fasadi. Z veliko mero gotovosti lahko trdimo, da je toplotna črpalka Thermia kos vsaki situaciji. Kadar je vgrajena v novogradnjo, se izkaže s svojo eleganco, tihim delovanjem, kompaktno notranjo enoto, ki zasede manj kot kvadratni meter prostora. V novogradnje vgrajujemo predvsem manjše modele, od 6-11kW. Kadar pa je Thermia vgrajena v energetsko zahtevnejši, starejši objekt, pridejo do izraza očem skrite podrobnosti, kot so robustna zasnova, kakovostni sestavni deli, sposobnost ogrevanja na visoke temperature in fleksibilnost vgradnje, zmožnost krmiljenja dodatnih ogrevalnih krogov in popolno zvezno krmiljenje obstoječega kotla. V starejše objekte vgrajujemo predvsem močnejše 13-18kW enote, možne pa so kombinacije dveh enot, vse do 36kW. Potrdimo lahko, da je Thermia univerzalna toplotna črpalka, uporabna v izjemno širokem spektru aplikacij. 

Creatim RPFiles FilesCache CacheClear cache Clear cacheTrigger action Trigger actionFirebug lite Firebug lite0.030720 0.030720»