Skip to main content

Thermia

90 let izkušenj v ogrevanju v nordijski klimi,
40 let inovacij v proizvodnji toplotnih črpalk

Pred 90 leti je v Švedski Arviki bila ustanovljena tovarna, ki se od začetka razvija napredne rešitve ogrevanja, namenjene premagovanju ekstremnih razmer nordijske klime. Od ogrevanja na biomaso, preko tekočih goriv in električnega ogrevanja, do toplotnih črpalk – Thermia je vedno bila korak pred svojim časom. Že v začetku 70-ih let prejšnjega stoletja je Thermia razvila tehnologijo in izdelala prvo toplotno črpalko z integriranim ogrevanjem sanitarne vode na svetu. Sedaj, 40 let kasneje, je Thermia sinonim za inovativne, zanesljive in učinkovite toplotne črpalke.

Pionirji v rešitvah ogrevanja

Thermia je začela svojo zgodovino že leta 1889 na Švedskem, ko je njen ustanovitelj,  Per Andersson (1861-1942) začel z razvojem prvih energijsko učinkovitih rešitev ogrevanja: kuhinjski štedilniki s funkcijo ogrevanja prostorov in priprave tople vode. Nekateri izmed prvih izdelkov so na ogled v Thermia muzeju v Arviki, na Švedskem. Ključna gonilna sila podjetja je bila želja, da razvijajo vedno boljše in boljše izdelke. Z besedami ustanovitelja: “Izdelki, ki jih proizvedemo, morajo biti ne le najboljši v svojem času, temveč pred časom, vedno znova.”

Zanesljivost za desetletja

Thermia - od 1923 do 2013

Vse od ustanovitve, leta 1923, je Thermia gonilna sila evolucije in razvoja na svojih tehničnih področjih, ki se s časom gibljejo od trdih, preko tekočih goriv in električnih sistemov, do rešitev z obnovljivimi viri energije. Leta 1973 je Thermia lansirala prvo toplotno črpalko z integriranim grelnikom sanitarne vode. Zadnja štiri desetletja je švedski proizvajalec Thermia z razvojem vedno boljših in učinkovitejših toplotnih črpalk nenehno dvigoval standarde v ogrevalni industriji. Mnogi uporabniki širom Evrope še vedno uporabljajo prve generacije Thermia toplotnih črpalk in jih ne želijo odstraniti, saj do danes delujejo stabilno in zanesljivo.

Naslednji korak k trajnostnim inovacijam

Danes je Thermia eden vodilnih proizvajalcev toplotnih črpalk, ki uporablja enega najbolj naprednih in sodobnih centrov za raziskave in razvoj v Evropi. “Danes Thermia nudi ene najboljših rešitev ogrevanja na svetu, ki ne le zmanjšajo stroške ogrevanja, so tudi udobne za uporabo in hkrati okolju prijazne. Na dolgi rok bomo nenehno sledili cilju – povzdvigniti tehnologijo toplotnih črpalk na naslednjo stopnjo odličnosti in inovativnosti,” poudarja Hans Wreifält, Direktor mednarodne prodaje v Thermiji.

Tradicija in inovacija

Prva toplotna črpalka z integriranim grelnikom sanitarne vode je ugledala luč sveta na Švedskem leta 1973. Prvo takšno toplotno črpalko je izelala Thermia. Od tedaj Thermia vsako leto uživa zaupanje tisoče in tisoče novih, zadovoljnih uporabnikov. Danes je Thermia tehnološki vodja v svoji panogi, saj je med najbolj izkušenimi proizvajalci na svetu. Zaradi kakovosti, izkušenj in visoke tehnologie je danski koncern Danfoss investiral v Thermio in leta 2005 postal lastnik Thermie. Tovarno v Arviki na Švedskem je Danfoss izbral kot bazo za svoj globalni razvoj in raziskovanje na področju toplotnih črpalk. Danes razpolaga Thermia z eno vodilnih in tehnološko najbolj izpopolnjenih raziskovalnih centrov v Evropi. V tem centru nastajajo toplotne črpalke prihodnosti.

Temeljne vrednote

Temeljne vrednote Thermie so močno prisotne v vseh fazah delovnega procesa – od razvoja, proizvodnje, do marketinga, prodaje, servisa in poprodajne storitve. Vsak kupec lahko pričakuje najvišjo učinkovitost  ogrevanja, hlajenja in priprave tople sanitarne vode. Vsaka toplotna črpalka je izdelana in dobavljena končnemu uporabniku, ki takoj spozna zanesljivost in odprt poslovni odnos dobavitelja, ki bo vedno skrbel, da bo izdelek Thermie deloval učinkovito vsak dan, iz leta v leto, več desetletij.

Thermia in Danfoss

Thermia je v lasti Danfossa, danskega zasebnega podjetja  s proizvodnjo v 28 državah. Thermia Värme AB deluje samostojno pod okriljem Danfossove divizije za ogrevanje. Tovarna Thermie v Arviki je kompetentni center  za Danfossove razvoj tehnologije toplotnih črpalk. Danfoss ima preko 23.000 zaposlenih po vsem svetu, od tega sestavlja Thermio 500 vrhunskih strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami na področju toplotnih črpalk.