Skip to main content

Muovitech

Rastoče mednarodno podjetje

Podjetje Muovitech je leta 2002 utanovila družina Ojala s ciljem razvoja inovativne tehnologije za učinkovitejšo izrabo geotermalne energije. Danes je skupina Muovitech vodilna v Evropi v proizvodnji geotermalne opreme. Sedež podjetja je v mestu Borås n Švedskem, kjer je bila ustanovljena prva tovarna. Ostale tovarne so locirane na Finskem, Poljskem, v Nizozemski in v Veliki Britaniji.

Inovacije in patenti

Muovitech je razvil tehnologijo turbulentnih zbiralnikov energije TurboCollector, za katero si lasti prijavo patenta. Tehnologija omogoča boljši izplen energije iz kolektorske zanke pri manjši ivesticiji in nižji porabi energije za cirkulacijo hladilnega sredstva. Turbulentna cev ima na notranji strani vijačni profil, ki pospešuje ustvarjanje turbulentnega toka tekočine znotraj cevi, kar v primerjavi s klasično, laminarno cevjo, zagotovi boljši prenos toplote z okolice - zemlje, kamnin ali podtalne vode, na tekočino.

Ikea je izbrala Muovitech TurboCollector

Ikea-MuovitechMuovitech dobavlja sisteme za zbiranje geotermalne energije za hišne instalacije, poslovne in javne stavbe ter večje aplikacije, kot so večstanovanjski kompleksi in naselja. Med največjimi ina najbolj prepoznavnimi uporabniki je zagotovo Ikea, ki ima po vsem svetu in predvsem v Skandinaviji številne trgovske centre na izjemno velikih površinah. Pod samim tgovskim centrom in pod parkirišči so globoko pod površje zemlje vstavljene geotermalne sonde Muovitech TurboCollector, ki skrbijo za udobno notranjo klimo skozi vse leto, za ogrevanje, kot tudi energijsko učinkovito ohlajanje.