Skip to main content

Na kaj moram biti pozoren pri izbiri toplotne črpalke?

Kateri vir energije izbrati?

Kot vemo, toplotna črpalka za svoje delovanje porabi nekaj električne energije, večino toplote pa pridobi iz okolice. Gre za sončno energijo, ki se shranjuje na našem planetu: v zraku, v zemlji ali globlje pod površjem. Pridobivanje toplote iz teh naravnih virov ima svoje specifične lastnosti.

Pridobivanje toplote iz zraka je enostavno in cenovno ugodno v smislu začetne investicije, saj ni potrebno vrtanje ali izkopavanje. V zadnjih nekaj letih je toplotna črpalka na zrak napredovala do te mere, da zagotavlja toploto za visokotemperaturno radiatorsko ogrevanje pri tudi, kadar je temperatura okolja globoko pod ničlo. Pomembno je vedeti, da je učinkovitost sistema odvisna od zunanjih temperatur, vendar v letnem povprečju še vedno dovolj visoka, da sistem deluje učinkovito in zanesljivo v vseh pogojih, tudi v primeru starejših, slabše izoliranih objektov.

Toplota iz kamnin je zelo stabilen vir energije. Ena ali več vrtin – geosond je izvrtanih v kamnine, tudi preko 100m globoko. Ena izmed prednosti geosonde je, da ne potrebuje veliko prostora in ne pusti posledic na vašem vrtu.

Toploto iz zemlje pridobivamo preko cevi, zakopanih približno meter globoko. S to metodo se izognemo vrtanju, namesto tega izkopljemo jarke, v katere položimo cevi t.i. zemeljskega kolektorja. Za takšen poseg je potrebna nekoliko večja parcela, na palec lahko ocenimo, da za ogrevanje 100m2 potrebujemo 100-200m2 zemeljskega kolektorja.

Podtalna voda nosi v sebi veliko količino energije z visoko termalno vrednostjo. V kolikor se podtalnica nahaja na primerni globini in v zadostni količini, nam nudi zelo bogat vir toplote za ogrevanje.

Dimenzioniranje

Dimenzioniranje toplotne črpalke je zelo pomembna faza v načrtovanju sistema. Toplotna črpalka mora biti sposobna:

  • ekonomično ogrevati vaš dom skozi celo leto
  • zagotavljati dovolj toplote tudi v najhladnejših dneh
  • ogrevati sanitarno vodo skozi celo leto

Večja toplotna črpalka navadno pomeni nekoliko večjo investicijo, vendar bo večji sistem navadno imel nižje obratovalne stroške. Po enakem principu bo manjša toplotna črpalka pomenila niže stroške pri vgradnji, vendar višje stroške ogrevanja, predvsem zaradi uporabe dodatnega ogrevanja, navadno električnega. Pomembno je torej izbrati primerno moč sistema, optimalno razmerje med vrednostjo investicije in stroški ogrevanja.
Toplotne črpalke Thermia so na voljo v širokem razponu moči in so primerne tako za zelo varčne, kot tudi večje ali starejše objekte.

Kako primerjati učinkovitost, ki jo obljublja proizvajalec konkurenčne toplotne črpalke?

Učinkovitost toplotne črpalke ali COP (Coefficient of Performance - koeficient učinkovitosti) je izraz, ki opisuje kapaciteto ogrevanja toplotne črpalke v primerjavi s porabljeno električno energijo. Toplotna črpalka, ki ima COP=4, pridobi 4 enote toplote iz 1 enote porabljene električne energije. Enota, ki porabi 2kW elektrike zagotavlja 8kW toplote. V tem primeru prihranite neto tri četrtine pri stroških ogrevanja.

Vendar to ni celotna zgodba. Učinkovitost ni konstantna, kot tudi temperature na strani vira toplote in na strani ogrevanja niso konstantne. Učinkovitost toplotne črpalke je odvisna od razlike v temperaturi znotraj in zunaj objekta. Večja, kot je temperaturna razlika, hladneje kot je zunaj, nižja bo učinkovitost toplotne črpalke.

Nekateri proizvajalci toplotnih črpalk navajajo podatek o učinkovitosti COP pri pogojih, ki odražajo npr. topel pomladni dan sredi aprila. Takšen podatek vam ne daje realne slike o učinkovitosti toplotne črpalke. Mnogo bolj natančno je meriti učinkovitost skozi celo leto. Dober način, da spoznate razliko med COP in SPF: COP je podoben porabi goriva pri avtomobilu pri določenih pogojih, npr. 72km/h pri 2.000 obratih/minuto, medtem ko letna učinkovitost SPF odraža povprečno porabo avtomobila pri različnih hitrostih in obratih motorja, skozi celo leto.

Kadar primerjate učinkovitost toplotnih črpalk je potrebno vedeti, da proizvajalci vedno prikazujejo učinkovitost v določenih trenutnih pogojih, na primer zrak +2°C, ogrevanje na 35°C. Podatki pogosto ne vključujejo obtočnih črpalk in drugih porabnikov. Z drugimi besedami, učinkovitost COP uporabniku ne pove prav dosti.

Mnogo bolj pomemben je podatek o izkoristku, ki ga toplotna črpalka nudi v celoletnem povprečju. Ta podatek vključuje ogrevanje sanitarne vode na visoko temperaturo, ogrevanje prostorov tudi v najostrejših vremenskih pogojih in porabo vseh sestavnih delov ogrevalnega sistema. Ta podatek se imenuje letno grelno število – SPF (Seasonal Performance Factor). V tem pogledu se toplotne črpalke med seboj bistveno razlikujejo.

Ponudba toplotnih črpalk je zelo široka. Največje razlike opazimo posebej pri izvedbi zrak/voda. Razlika v ceni pogosto pomeni tudi razliko v kakovosti, pričakovani življenjski dobi in celoletni učinkovitosti. Pozorno preverite, kako učinkovita je toplotna črpalka v bolj ostrih pogojih delovanja, kadar je zunaj zares hladno, ali kadar želimo s toplotno črpalko ogrevati vodo na visoko temperaturo. Dobra toplotna črpalka mora biti sposobna odvzemati toploto zraku tudi pri -20°C in dosegati visoko temperaturo do 60°C.

Daljinsko upravljanje

Nekatere toplotne črpalke lahko upravljamo na daljavo preko interneta. Na primer, kadar ste na poti lahko pred vrnitvijo domov vklopite sistem in hiša vas bo počakala prijetno topla. Boljše toplotne črpalke tudi komunicirajo z ogrevalnim sistemom, bodisi talnim gretjem ali radiatorji in proizvedejo natančno toliko toplote, kot jo ogrevalni sistem dejansko potrebuje v danem trenutku. Izkoristek sistema je v vsakem trenutku najvišji možni je v danih pogojih. S tem se poraba energije znatno zmanjša, sistem je optimiziran do najvišje mere.

Želite več informacij?

Povpraševanje

* obvezna polja

Creatim RPFiles FilesCache CacheClear cache Clear cacheTrigger action Trigger actionFirebug lite Firebug lite0.080239 0.080239»